Anglaterra de costa a costa 2015

Vacances d'estiu: Anglaterra de sud a nord i de costa a costa.


3/7/15
Casa - Cahors, 500km

Aquest estiu, igual que l'estiu passat, hem comprat fa uns dies els catàlegs de pernocta en granges de France Passion i els de pernocta en pubs de Britstops. A Anglaterra resulten imprescindibles (si es volen evitar els càmpings), ja que aparcar/pernoctar al carrer és totalment impossible.
Sortim de casa cap al migdia. Dinem de camí. Arribem ja fosc a Cahors. Un cop allà, ens trobem l'àrea d'ac que volíem plena. Per sort, molt a prop trobem un pàrquing de terra (on ja hi ha unes deu AC) i ens instal·lem (44.438684, 1.439871)


Bona nit!


4/7/15
Cahors - Granja la Maltournée, Sandillon (prop d'Orléans), 472 Km
Fa molt bon dia i molta calor. Aprofitem per visitar Cahors. Avui és dia de mercat i aprofitarem per comprar queviures frescos i visitar la seva església.


Pont
Església
Mercat

Després de dinar a l'auto, enfilem ruta cap al nord, on dormirem a una granja de France Passion: Granja Maltournée, prop d'Orléans. Sopem en una taula de pícnic que hi ha al costat de les places d'aparcament.

5/7/15
Granja Maltournée - Terminal de ferris de Calais, 463 Km

Després d'esmorzar i omplir aigua a la granja, seguim cap al nord.
A la nit ja arribem a la terminal de ferris. Igual que l'estiu passat, passem la nit al pàrquing, just al costat de les cabines del check-in.






6/7/15
Dover - New Forest, 308 Km
Al matí, ben d'hora, embarquem. Després d'una travessa plàcida, arribem a Dover:
Dover
Avui volem arribar al càmping de New Forest. De camí, però, visitem Chichester, on aprofitem per dinar i comprar lliures esterlines a l'oficina de correus. Després de buscar pàrquings on puguem cabre-hi, en trobem un molt aprop del centre: 50.835280, -0.773064
La seva catedral és molt maca i té uns bonics vitralls (un dels quals fet per Marc Chagall)

Vitrall de Marc Chagall
Cap al vespre, arribem al bonic càmping de Hollands Wood, al parc natural de New Forest. L'any passat ja hi vam venir. Ens va agradar tant que hem repetit. El càmping és un lloc ideal per a tots aquells que, un cop a Anglaterra, vulguin visitar el sud. Està prou aprop de Dover per anar-hi a dormir el mateix dia que es creua el canal.
Ens instal·lem a una parcel·la allunyada de la recepció. La tranquil·litat és total, en aquest càmping! Aprofito per muntar la barbacoa que vam comprar l'altre dia a l'AKI. Avui l'estrenem!


7-8-9/7/15
New Forest
Aquests tres dies, que resumeixo en aquesta entrada, han estat de pànxing, bici, banys al riu i barbacoes. Aquí hi ha unes fotos d'aquests tres dies:

Excursió pels footpaths del parc natural

Cavalls i ponis voltes lliurement pel parc (i pel càmping!)


Un dels dies anem en bici del càmping al New Forest Wildlife Park. Allà hi ha diversos animals en un entorn quasi natural. Ha estat una visita molt recomanable!



10/7/15
New Forest - Lyme Regis (Pub Hunter's Lodge Inn), 152 Km
Després de buidar-omplir aigua al càmping, ens dirigim cap a Lyme Regis. El navegador satèl·lit ens porta per un camí un pèl estret i transitat. Transitat per vaques :-)


De camí, ens aturem al poblet de Cerne Abbas, on voltem pel poble i aprofitem per anar a veure el gegant "dibuixat" sobre una muntanyeta:
El gegant

Berenar sopar al mirador del gegant
Ja cap al vespre, arribem al pub on dormirem avui (i segurament demà):
Pub Hunter's Lodge Inn, a Uplyme (50.762136, -2.967898)
Davant del pub hi ha la parada de bus que ens durà a Lyme Regis en uns 15 minuts. Un cop aparcats, fem el sopar i anem a fer una cerveseta/te i pastes al pub. També planifiquem el viatge fent servir la wifi del pub.
Bona nit!


11/7/15 Lyme Regis
Aquest matí agafem el bus i anem cap a Lyme Regis. En 15 minuts ja hi som. Voltem una mica i ens dirigim cap a la platja rocosa, equipats amb el martell que ens permetrà obrir les roques i veure si a dins hi trobem alguna cosa.
Estem una bona estona picant i al final trobem alguns fragments de fòssils.



Coneixem una família anglesa amb dos nens que també estan buscant fòssils. Xerrem amb ells una bona estona. Sortim de la platja, ja que la marea està pujant i no volem quedar-nos-hi atrapats. Un cop al passeig, seiem a dinar uns entrepans que ens preparat a l'auto.


Abans de tornar amb el bus, anem a donar un cop d'ull al pàrquing públic del poble. Veiem (amb sorpresa) que hi ha quatre o cinc places reservades per a les autocaravanes: 50.724120, -2.941283
Demà vindrem amb l'auto a acabar de visitar el poble i marxarem des d'aquí cap al nostre següent destí.
De tornada a l'AC decidim que avui soparem al pub. Després de sopar ens mirem els mapes i decidim on pararem demà, quan visitem la zona dels Cotswolds. Abans d'anar a dormir, fem unes partides al billar.


12/7/15
Lyme Regis - Cotswolds (Pub The Hare and the Hound), 200km

Avui anem amb l'auto cap a Lyme Regis. Volem acabar de visitar algunes coses que ens van quedar ahir. Dinarem allà i marxarem cap als Cotswolds.
Aparquem al pàrquing que vam veure ahir i ens dirigim cap al Lyme Regis Museum on veiem la història de les diferents troballes de fòssils, així com la vida d'una insigne "caçadora" de fòssils local: Mary Anning (1779-1847). Per fer-se una idea d'aquelles primeres troballes de fòssils, recomanem una novel·la fantàstica de l'escriptora Tracy Chevalier: Remarkable Creatures (trad. com a Criatures extraordinàries). Visitar el museu després d'haver llegit la novel·la resulta superinteressant!



Un cop visitat el museu, anem a voltar una mica pel passeig i anem a dinar un fish and chips.
Per "fer baixar el dinar" anem a veure l'espigó que han construït per evitar que s'esllavissin els penya-segats, ja que hi ha cases molt a la vora que podrien córrer perill:


Abans de marxar, visitem una curiosa botiga: un hospital d'ossos de peluix!
Aquí els reparen i els venen. N'hi ha de força antics!


De tornada a l'autocaravana, ens dirigim cap a la regió dels Cotswolds.
Arribem al pub on dormirem (The Hare and the Hound, GL8 8QL) i, un cop aparcats al pàrquing del darrera, sopem. Després de sopar els grans anem a estirar una mica les cames.
Cap al tard, anem a fer una cerveseta al pub, on xerrem amb el propietari, que ja frisa per jubilar-se i anar-se'n a viure a Andalusia.
Bona nit!

13/7/15
Està el dia una mica plujós i descartem anar en bici a visitar el bonic poble de Bibury. Prenem nota per no oblidar-nos-en, de cara a futures visites. Agafem l'AC per visitar Cirencester, l'enclau romà més important després de Londinum. Ens costa una mica trobar lloc per aparcar a la ciutat. Finalment trobem lloc al Leisure centre (51.714155, -1.974814). Un cop aparcats, visitem el poble i el seu museu, que resulta molt interactiu i interessant. Molt recomanable.

Catedral de Cirencester

Museu romà
 Després del museu, dinem i anem a visitar un altre bonic poble de la zona: Burford. Aquesta zona dels Cotswolds és molt pintoresca. Les cases tradicionals estan construides amb drystone i els seus poblets han aparegut sovint en pel·lis i sèries. De fet, Bibury es considera el poble més bonic d'Anglaterra (o això diuen ells).

Casa típica del Cotswolds
Tornem a dormir al pub. Després de sopar, planifiquem l'etapa de demà. Mirarem d'anar, sempre en direcció nord, cap a la zona d'Iron Bridge.


14/7/15
Cotswolds - Elgar's Museum - Telford, 164 km

Aquest matí ens acomiadem del nostre simpàtic amfitrió i li demanem d'omplir el dipòsit amb aigua. Un cop plens, ens dirigim cap al lloc on farem la parada del dinar: el museu i la casa museu del compositor Elgar. Un cop allà, aparquem i dinem. El museu és molt bonic, especialment la visita al cottage on el compositor va viure.

Comprem uns souvenirs a la botiga del museu i seguim la nostra marxa en direcció a Telford, on dormirem: Pub Red Lion (52.692907, -2.52577)


15/7/15
Iron Bridge - Apley Farm (Norton), 40 Km

Avui visitarem alguns dels museus de la zona d'Iron Bridge, bressol de la revolució industrial, la foneria de ferro, nucli importantíssim de la construcció d'estructures amb aquest metall situat al voltant del riu Severn.
Una visita que crec imprescindible és el Blists Hills Victorian Village. Poble ambientat i decorat amb objectes (i treballadors) d'aquella època. Fins i tot hi ha un banc on canviar moneda. Al poble s'hi pot pagar amb el complicat sistema monetari antic (penics, shillings i lliures). Les botigues poden visitar-se i comprar-hi. També es visita la foneria, la casa de l'empresari de la mina, les cases dels treballadors. Molt, molt interessant i recomanable!
L'autocaravana pot aparcar-se sense problemes al pàrquing del museu. A més, cal dir que un cop pagat el tiquet de pàrquing, podrem aparcar també als pàrquings dels altres museus de la zona.




Dinem allà mateix i, abans que tanquin, ens dirigim al museu de l'enginyeria: Enginuity. Un museu molt interactiu i interessant que ens il·lustra com funcionen les coses:
Enginuity
Un cop tanca el museu, anem a dormir a una granja dels Britstops: Apley Farm, a Norton (52.595045, -2.396146), ben aprop de la zona d'Iron Bridge, ja quedà tornarem per visitar un parell de museus més i no volem allunyar-nos gaire.
Apley Farm i l'auto al fons


16/7/15
Iron Bridge - Chester (pàrquing), 123 Km

Avui tornem a Iron Bridge i visitem el museu del ferro (Coalbrookdale Iron Museum), que ens il·lustra la fosa d'aquest metall i la construcció de peces i estructures.

 

Un cop acabada la visita, visitem la casa de l'amo de la foneria (Darby Houses). Una família quaker que va dirigir la fàbrica durant generacions.


 A mitja tarda, anem tot xino-xano cap al darrer museu que visitarem: el túnel de quitrà (Tar Tunnel)
Tar Tunnel

Quitrà supurant de les parets
Ja cansats de tants museus, emprenem la marxa cap a Chester, on aparcarem al pàrquing municipal que permet la pernocta (de moment): 53.184492, -2.89406
Anem a estirar les cames per la ciutat. Hi ha un recorregut per damunt la muralla. En fem un tros.
Tornem a l'auto a sopar.


17/7/15
Visita Chester
Aquest matí visitem la ciutat més a fons. Comencem pel Grosvenor museum que, a banda de ser un museu de la Chester romana, també té una casa  victoriana que pot visitar-se.
La part romana la visitem depressa, ja que aquests dies ja hem vist molta cosa de l'època romana. La casa és maca però com a museu no és tant interessant com semblava, ja que dins hi ha objectes de diferents èpoques.
Sortint del museu, recorrem el seu centre medieval. Les cases estan molt ben conservades:



Carrer de Chester

Ens apuntem a la visita guiada de la catedral de Chester, on ens ensenyaran parts que normalment no es visiten.

Façana principal de la catedral de Chester
Abans d'anar a la visita, dinem uns entrepans que ens hem preparat a l'auto i comprem una corda de violí que se'ns trencar l'altre dia. Fins avui no havíem trobat cap botiga d'instruments! Aprofitem per comprar un mapa del nord d'Anglaterra i Escòcia, ja que els que teníem no arriben tan al nord.
La visita a la catedral resulta molt interessant:



vistes des del campanar
vistes del cor des de dalt



passadís sobre nau lateral

Vista de la nau central


Per recollir diners per la reforma de la catedral han tingut una curiosa iniciativa: cada donatiu representa una peça de Lego. Amb totes les peces van construint una rèplica (espectacular) de la catedral. De moment ja han quasi completat l'enrajolat:

A l'hora de sopar anem a un restaurant japonès que ens agrada molt:Yo Sushi! es diu, però nosaltres en diem "el dels platerets voladors" perquè els plats estan coberts amb un petita tapadora semiesfèrica i volten pel restaurant per una cinta transportadora: https://youtu.be/orRQ1BTOyZo
Molt divertit i bo!
Per fer baixar el sopar, anem a fer una gran volta per les muralles, que quasi envolten la ciutat.
Bona nit!



18/7/15
Chester - Huddersfield, 110 Km
Aquest matí veiem molt de moviment al pàrquing on hem dormit. Està omplint-se d'autobusos. La gent, molt mudada, es dirigeixen a les curses de cavalls. Sembla ser que serà una cursa important.

Com que és d'hora, agafem les bicicletes i fem un passeig per la vora del riu. El que són les coses: ens acabem trobant el nostre nebot que està fent un curs d'anglès a Liverpool i ha vingut a Chester a passar el dia!
De tornada a l'auto, desem les bicis, recolling l'interior per posar-nos a punt de marxa i, abans de marxar, anem a veure les curses de cavalls. Des del carrer es veuen molt bé, ja que el circuit es troba en un nivell més baix que el carrer. L'ambient és increïble!

Després d'haver vist un parell de curses, marxem de Chester en direcció al nord. Dinarem de camí, ja que a la tarda ens esperen a Huddersfield, on hi tenim uns amics que han organitzat una barbacoa i ens hi han convidat.


Als afores de Chester parem en una benzinera, on omplim/buidem grises i negres.
A la tarda arribem a la casa on ens han convidat a sopar i a passar la nit. Avui dormirem en un llit "de veritat"!
Passem una vetllada molt agradable i, a la nit dormim com uns reis!

19/7/15
Huddersfield - Blackpool - Liverpool (Grange Farm, CH63 6HR) 101 Km

Aquest matí baixem a esmorzar i xerrem una estona amb els nostres amfitrions. Avui anirem tots junts a visitar Blackpool. Ells s'avançaran amb el seu cotxe i ens aviasaran si troben algun aparcament on hi puguem cabre. Com que és un lloc de platja, podria ser que estigués una mica ple. Nosaltres anem amb l'auto, al nostre ritme. Ens han avisat que sortint de Huddersfield hi ha un tros de l'autopista força ventosa: Windy Hill. Bé, amb aquest nom, serà qüestió de no córrer gaire!!
Abans d'arribar a Blackpool, rebem un sms dels nostres amics amb l'adreça del pàrquing. Fantàstic!
Un cop aparcats, anem tots junts a fer un volt pel passeig marítim. La marea està alta i hi ha moltes onades. No cal dir que no es banya ningú. Basicament, perquè no hi ha platja!


De camí al Pier

Anem xino-xano en direcció al Pier, que allotja diferents atraccions (muntanya russa, bungee jumping, autos de xoc, escurabutxaques...
Després de les atraccions se'ns obre gana i convidem als nostres amfitrions a dinar a un lloc que ens han recomanat.
Després de dinar, i de tornada al pàrquing, ens acomiadem dels nostres amics i ens dirigim cap a Liverpool, on passarem un parell de dies.
Cap al tard, arribem al càmping (que ja hem reservat). És un càmping dins d'una granja als afores de la ciutat. Es diu Grange Farm (CH63 6HR). És bàsicament un lloc sobre l'herba amb opció de connexió elèctrica i uns lavabos senzillíssims. No hi ha dutxes. Sort que en portem nosaltres :-) Hi ha també per omplir i buidar negres (però no grises, excepte si es té un tanc de grises extern, d'aquells amb rodes). L'entorn és molt tranquil, això sí. Sopem "al fresco".

L'amo de la granja ens diu que just al davant de casa seva s'hi atura el bus que ens portarà a Liverpool.

20/7/15
Visita Liverpool

Després d'esmorzar agafem el bus que ens aproparà a Liverpool. I dic aproparà, perquè ens deixa a l'altra banda del riu Mercey. A l'altra banda veiem la ciutat. Per creuar el Mercey, es pot agafar un altre bus, el metro (que passa per sota) o un ferry. És massa d'hora i encara no hi ha ferris. Decidim agafar el metro per creuar (5 minuts de trajecte).
El Mersey
Abans d'anar cap als molls, visitem el World Museum, on hi ha fòssils, astronomia, món animal, arqueologia... a més, és gratuït, com molts dels museus municipals. Dinem al bar del museu uns entrepans que ens hem preparat a l'auto. Aquest museu és molt recomanable pels nens (moltes activitats tipus "hands on"). Un cop dinats, ens dirigim als molls (Arbert Docks) zona portuària molt restaurada, plena de restaurants, museus, bars...
Albert Docks
Aprofitem per visitar el Beatles Museum:

Reproducció del the Cavern Club
Un cop vista la zona dels molls, anem a visitar el centre, ens deixem per demà el Liverpool Musem. Abans de marxar, fem uns avistaments de possible pàrquings per l'auto per demà ja que abans de marxar cap al Lake District acabarem de veure Liverpool.
Ja a la tarda, tornem cap a l'auto. Estem ben cansats!



21/7/15
Visita Liverpool (AC) - Goosnargh (PR3 2AU), 76 Km

Radio City Tower

Vista la complicació de transport públic (i el preu!), decidim anar a Liverpool amb la nostra caseta. Ahir ja vam veure un pàrquing on la deixarem. Passar per sota del riu Mercey implica pagar un petit peatge, però poca cosa.
Un cop aparcats (53.397305, -2.984199), anem cap al museu de la ciutat: Museum of Liverpool.

Resulta molt interessant i gratuït. Hi ha diverses exposicions sobre la ciutat (revolució industrial, urbanisme, esport, música...
Dinem al bar del museu i, després, i ja curts de temps, visitem una part del museu de la marina, concretament la part on parlen del Titanic. El museu és molt bonic. Llàstima que ja tanquin (tanquen molt d'hora!!). Ens l'apuntem per una futura visita. També val molt la pena, diuen, el museu de l'esclavitud (Slavery Museum), on també han tancat fins demà :-(

De tornada a l'auto, entrem en un super a carregar provisions.
Ben entrat el vespre, arribem al pub on dormirem avui, l'Stag's Head (PR3 2AU). Després de sopar, anem a fer-hi un te i usar la wifi per reservar el càmping de demà a Lake District.



22/7/15
Goosnargh - Camping Low Wray, 96 Km
De bon matí anem tirant cap al districte dels llacs. Pel camí hem parat per dinar. La zona està envoltada d'unes muntanyes molt arrodonides i cobertes d'herba i arbres. Les carreteres són sinuoses, resseguint els perímetres dels diferents llacs.
Cap a mitja tarda arribem al Low Wray Campsite. L'únic problema és que per arribar-hi les carreteres són molt estretes. Ens trobem amb alguns vehicles de cara que ens fan patir una mica, tot i els "passing places".


Un cop allà, ens instal·lem a la plaça que ens han assignat. El camping és curiós, és molt extens, amb caminets, sembla talment que la gent estigui instal·lada dins del bosc, en clarianes, a la vora de camins...


Anem a posar la rentadora (tenim una tona de roba bruta).  Mentre es va fent la nostra bugada, anem a fer un volt a la vora del llac. L'indret és preciós!

Quan tornem, sopem d'horeta a fora de l'auto; fa sol tot i que fa fresqueta. Ja teníem ganes de sopar fora!



23/7/15
Low Wray - Dumfries (Escòcia) 181 Km
Aquest matí visitem el Low Wray Castle, que és força aprop del càmping. Abans de sortir d'excursió, ens adonem que tenim una roda punxada. Com que no ens hem de moure en dos dies i la roda punxada és una de les dues de la doble roda i, per tant, l'altra roda manté l'auto equilibrada, decidim que ja trucarem a l'assistència el dia que haguem de marxar.

Camí del Low Wray Castle

El castell
Seguim l'excursió i dinem de pícnic en un indret molt bonic. Hi ha molts camins pels voltants i molt ben senyalitzats. Anem a dinar al poble d'Ambleside. Com que és a l'altra banda del llac, decidim agafar una barca que fa diferents parades pels diferents poblets del voltant del llac.
Esperant la barca...

A Ambleside anem a comprar al super (al vespre farem BBQ!). També comprem cosetes per dinar. Veiem una petita sala de cinema on avui estrenen Els Minions. El cinema pertany a un restaurant italià: el Zeffirelli's. També hi fan concerts i altres actes. Després de dinar anem al cine. La peli ens agrada molt! Ha estat molt divertida!
Tornem xino-xano fins al càmping a fer la BBQ.



24/7/15

Avui anirem fins al poble de Windermere, un dels més turístics del llac on som.
El poble queda a l'altra banda del llac, de manera que anirem caminant fins just al davant (uns 10 Km) i, llavors, travessarem el llac amb ferry.


Windermere és molt turístic. Està tot ple de restaurants, hotels i hi arriben piles de turistes en autocars.
Voltem pel poble i anem a dinar a una tea shop. Aprofitem per comprar quatre coses que necessitem al super.
Per tornar, estem massa cansats per creuar en ferry i fer 10 km a peu i decidim agafar el bus. Veiem que el preu del viatge en bus fins a Ambleside (i fer 4 km a peu) i agafar un taxi que ens deixarà a la porta del càmping valen pràcticament el mateix. Per unanimitat agafem un taxi.
Arribem a bona hora al càmping per dutxar-nos i fer una bona BBQ!


25/7/15
Lake District - Dumfries (Escòcia), 135 Km
Abans de marxar del càmping, esmorzem i truquem a l'assegurança, que ens envia una grua que ens canvia la roda. Carreguem la roda punxada. Tan aviat com puguem, la farem arreglar.
Ens dirigim per l'autopista cap al nord. Estem tan aprop d'Escòcia que no ens hem resistit a visitar ni que sigui una ciutat. Escollim Dumfries, ciutat on va viure i està enterrat el poeta Robert Burns, el poeta nacional escocès. Arribem cap al tard i aparquem en un super per comprar coses pel sopar i queviures per als propers dies. Amb la compra ja col·locada, busquem lloc per pernoctar. Mentre anem voltant per la ciutat (que no  és gaire gran) veiem un lloc al costat del riu on ja hi ha 4 autocaravanes. A banda de ser un lloc bonic, al costat del riu i davant d'un parc, resulta ser gratuït i s'hi permet pernoctar (visca Escòcia!!).
Coordenades: 55.064330, -3.608591



Volíem anar a sopar a un pub, que la nostra guia recomana, i resulta que no admeten nens. Ells s'ho perden. Sopem a l'auto i després anem a fer baixar el sopar. Volem fer un billar, però els pubs no ens permeten entrar-hi perquè és tard i a nem amb menors (llei escocesa, a Anglaterra mai no ens han dit res semblant). Pel carrer ens aturen un parell de persones que ens preguntes d'on som. No cal dir que estan al corrent del tema català. Quan estem cansats de voltar, tornem a dormir a l'auto. Fa tant de fred que acabem engegant la calefacció! La tranquilitat a la nit és total. És un bon lloc de pernocta!

26/7/15
Dumfries - Hadrian Hotel, Wall (NE46 4EE), 115 Km
Abans de marxar visitem l'esgésia de Dumfries i el seu cementiri, on veiem la tomba-panteó del poeta Robert Burns. Una senyora voluntària molt amable ens ensenya l'església i ens explica que durant la segona guerra mundial van acollir tropes escandinaves a la ciutat (i a l'església). La gent d'aquesta ciutat és molt amable!
Església i cementiri

Riu Nith (a l'esquerra l'AC)

La casa del poeta Robert Burns
Abans de marxar d'escòcia ens comprem un adhesiu per l'autocaravana. Una més per la nostra col·lecció de països sense estat:
Ens dirigim al sud, en direcció a Carlisle. Escollim un punt on puguem pernoctar i visitar a l'endemà la muralla d'Adrià. Sopem i dormim al Hadrian Hotel, en un poble amb un nom molt apropiat: Wall. Bé, sopem al pub, però dormim a l'auto ;-) Abans d'anar a dormir, aprofitem per fer unes partides de billar que tenia emparaulades de fa dies.


27/7/15
Hadrian's Wall - Pub Londonderry Arms (Stockton-on-Tees, TS21 1PE) , 202 Km
Aquest matí ens llevem i anem a veure el mur d'Adrià. Hi anem amb l'auto, ja que el dia plujós d'avui no acompanya gaire per anar en bici (tampoc no hi ha cap mena de carril bici). Per veure el mur, no cal anar al museu. Només cal aparcar aquí: 54.991426, -2.600385
El mur també té un interessant museu (Birdoswald Roman Fort), on podem veure com era la vida de les legions destacades en aquest punt tant allunyat de Roma. Podem aprendre com menjaven, com es vestien, com van construir el fort, què en van fer d'ell al llarg dels segles... També rebem unes classes d'instrucció militar a l'exterior!

Què menjaven els romans?

Mur d'Adrià
De tornada a l'auto, dinem i ens dirigim (també amb l'auto) al següent museu: El Roman Army Museum. Allà veiem com era la vida militar, armes, organització, campanyes...
Després de la visita, i ja una mica cansats, anirem cap a la costa est, on visitarem demà el bonic poble de Whitby. Aquest vespre, però, farem nit en un pub que hi ha a la vora: el Londonderry Arms (TS21 1PE), que disposa d'un camp ple d'herba molt tranquil. Hi arribem de nit. Sopem i a dormir.



28/7/15
Stockton-on-Tees - Whitby (Park and Ride) - Pub The Grapes Inn, 84 Km

Estem amples al Londonderry Arms!
No he dit que aquest pub té una autèntica zona d'acampada (buidat negres, càrrega aigua..) però anit vam saber que el pub el porta un altre amo, que mica en mica anirà organitzant el tema de l'acampada. Ara, de moment, deixa que la gent que som de BritStops ens hi instal·lem. És un home molt amable. Aquest matí, però, no ens hem pogut acomiadar d'ell, ja que el pub està tancat. Hem saludat el cuiner i li hem demanat que doni les gràcies al propietari de part nostra.
Enfilem la carretera en direcció Whitby i, un cop allà, deixem l'auto al Park and Ride (YO21 1TL).
El dia està núvol, cosa força habitual per aquests verals, ja que som molt al nord. Només arribar, ja veiem l'entrada del port:


 Anem voltant pels carrers tot dirigint-nos cap a la part més enlairada del poble, on hi ha l'església de St. Mary i, especialment, l'impressionant abadia en runes (Whitby Abbey). Aquí va ser on Bram Stoker es va inspirar per escriure Dràcula.
Per arribar a aquesta part del poble hem de pujar els 199 steps. A mitja pujada fem una foto panoràmica del port:

Anem, un cop a dalt, a visitar l'impressionant abadia:



Acabada la visita, veiem que just al costat de l'abadia hi ha un pàrquing força gran, que ens anirà molt bé demà per acabar de visitar el poble, ja que ens quedaran diverses coses pendents. D'aquesta manera tindrem l'auto aprop quan marxem per dirigir-nos al nostre proper destí.
L'església de Saint Mary, malauradament, ens la trobem ja tancada. Ja la visitarem demà.
Comencem a tenir gana. Una de les fites del viatge és anar a menjar un fish and chips a The Magpie Café. Aquest restaurant vam descobrir-lo un dia que miràvem un programa de TV3 sobre cuina. En aquest programa, la protagonista és una cuinera (Sarah Wiener) que recorre Anglaterra i va descobrint les "especialitats" culinàries de cada lloc. Vam veure l'episodi de Whitby i vam anotar el cafè Magpie per a una futura visita. Afirmen que fan el millor fish and chips d'Anglaterra.
The Magpie Cafe, el "temple" del Fish and chips
Hem de reconèixer que el menjar és molt bo, a tot aquell que li agradi el fish and chips, naturalment. Ben tips, anem a "fer baixar el dinar" a la platja, aprofitant la marea baixa. S'ha ennuvolat i fa força fred. Qui diria que som a l'estiu!!!
Platja de Whitby

Penyassegat i far al fons

Acabada la visita i cansats, ens dirigim al pub (The Grapes Inn, 54.504708, -0.856299) on passarem la nit. El pub, és a la vora de la carretera que porta a Whitby i és davant d'un pantà (Scaling Reservoir). En aquest pantà la gent fa esports nàutics i hi ha un camí ciclable al voltant.



29/7/15
Visita Whitby (Pàrquing abadia) - Millburn Arms Hotel (Rosedale Abbey, als Yorkshire Moors), 96 Km

Avui, de camí a Whitby, hem fet arreglar la roda punxada en un taller de la vora de la carretera. Ho fan de seguida i seguim cap a Whitby. Arribem a l'aparcament de l'abadia (54.486175, -0.605234) i deixem l'auto. Anem a visitar l'església de St. Mary, que ens va quedar pendent ahir. Els seu cementiri també va servir per ambientar la novel·la de Bram Stoker:



L'església és molt curiosa, ja que a dins està tota compartimentada:


Detall d'un compartiment
Acabada la visita i aprofitant que avui sí que fa sol, faig una altra foto de l'abadia de Whitby:

Acabada la visita, tornem a l'aparcament de l'abadia a buscar l'auto i marxem en direcció a Scarborugh (30Km). Allà hi passarem el dia i visitarem el seu castell. Fa força sol i, ben aviat, arribem a l'aparcament de long stay on aparcarem (no overnight, per variar). És el Burniston Road Car Park (54.295559, -0.416354). Des d'allà és va xino xano al centre.
Scarborough és un poble turístic, però cal dir que ha viscut millors èpoques. Passa el mateix amb altres pobles de costa que hem visitat (com Blackpool). Els vols low cost a destinacions més assolellades han fet entrar aquests llocs en un inexorable declivi: hotels i pensions semblen buits i alguns es veuen molt deixats.
Ens dirigim al castell, i de camí visitem l'església de St. Mary, al cementi de la qual hi ha enterrada Ann Brontë.
Un cop al castell, ens apuntem a la visita guiada. Fa molt de vent aquí dalt! I el vent és fred. Acabada la visita anem a refer-nos a la cafeteria del castell, prenent un te/xocolata calenta. Abans de marxar però, entrem a la botiga i comprem un simpàtic ratpenat de peluix. Li direm "Baty". Viurà penjat del suport de l'alarma volumètrica:




De tornada a l'auto, ens dirigim cap a la nostra propera destinació: els Yorkshire Moors.
Els moors són una regió muntanyosa on les muntanyes estan cobertes de bruc (heather). En aquesta època el bruc està florit i és molt bonic. Hi ha molts camins per fer excursions. Esperem que el temps acompanyi!
Imatge dels moors

Cap al tard, arribem al pub on dormirem, al poble de Rosedale Abbey, el Millburn Arms . Aquest poble és un bon punt de partida des del qual visitar els Moors. Ens instal·lem en el seu aparcament, just al davant d'un gran prat verd. Ni en un hotel tindríem aquestes vistes tan maques. Per fer gana de sopar, anem a fer un volt pels prats. Veiem que hi ha un camí senyalat. Mirarem de trobar algun mapa demà al matí. Al vespre, després de sopar, anem a fer una cider al pub on ens han acollit. Aprofitem també per usar una mica la wifi :-)


30/7/15


Després d'esmorzar, amb bones vistes, per cert, anem a la botiga del poble a buscar un mapa del camins que hi ha al voltant del poble:


Triem un recorregut que ens durà muntanya amunt. A mig camí parem per fer un pícnic amb bones vistes:




En algun moment, ens devem haver separat del camí i ens acabem perdent. Ara toca oblidar-se del mapa. Algun tram passa pel traçat d'una antiga via fèrria (tren del carbó):


Finalment, però, aconseguim arribar a un poble. Des d'allà tornem a Rosedale Abbey caminant per carretera, ja que estem cansats (i força enfangats, ja que hem fet una mica de "camp a través").




31/7/15
Yorkshire Moors - York (Park and Ride) - Pub Wenlock Arms (Wheldrake), 77 Km

Ens acomiadem dels Yorkshire moors i ens dirigim a la bonica ciutat de York.
abans, però, visitem el Pickering Castle que ens queda de camí i aprofitem per dinar-hi de pícnic.
Pickering Castle
Un cop dinats, prosseguim cap a York. Un cop allà, deixem l'auto al Park and Ride i ens apropem al centre amb autobús. És una bona fòrmula. Llàstima que no deixin pernoctar-hi. Seria perfecte!
Només arribar al centre (el bus hi deixa molt aprop) ens dirigim a la catedral.


espectacular nau central

lateral

Sortint de la catedral, anem a fer un volta (molt recomanable) per sobre la muralla medieval que envolta el centre de la ciutat:

A l'hora de sopar, descobrim un pub del centre on serveixen una cervesa molt bona i molt bon menjar. Demanem un Yorkshire platter per compartir, nyam nyam!


Al vespre, anem a dormir al pub Wenlock Arms, al poblet de Wheldrake (als afores de York). El pàrquing del pub està molt ple perquè avui hi ha música en directe, però la mestressa ens col·loca davant d'una altra auto que marxarà demà d'hora (haurem de moure'ns però quan marxin ocuparem el seu lloc).
Després de sopar anem al pub a fer unes cerveses (o uns refrescs) i escoltar el grup que aquesta nit actua:



1/8/15
York (Park and Ride) - Doncaster, 90 Km

Tornem a York, on encara ens queden diverses coses per veure. El primer que visitem, només baixar del bus és el Merchant Adventurer's House , casa que allotjava el gremi de comerciants. Va ser construït el s. XIV:



Un cop vista per fora i per dins aquesta espectacular edificació medieval, seguim voltant pels carrers del centre...

York Shambles (barri dels carnissers)
Abans no sigui hora de dinar, anem a visitar el museu dels vikings: el Jorvik Viking Centre. Molt recomanable la seva visita amb nens.
Avui dinarem en un Yo!Sushi per segona vegada (ja hi vam anar a Chester). És un restaurant molt divertit!
Ja fa dies que volem anar a una piscina coberta i anem a la oficina de turisme a preguntar si a la ciutat n'hi ha alguna (n'hem vista una davant del Park and Ride però està abandonada!). El noi que ens atén a la tourist office, quan descobreix que som catalans, ens atén en un correctíssim català! Es veu que va viure a Barcelona fa uns quants anys i va tenir l'interès d'aprendre'l. Quina agradable sorpresa!

Com que a York no hi ha cap piscina lúdica, tornem al park and ride i mirem per internet si de camí a Dover n'hi ha alguna. Veiem que a Doncaster hi ha un centre lúdicoesportiu que ens anirà d'allò més bé: The Dome.

The Dome, a Doncaster
Arribem a Doncaster al vespre i fem PER PRIMERA VEGADA una pernocta wild camping a Anglaterra! Avui dormirem al pàrquing del Salvation Army (53.513961, -1.097184). Després de sopar, comprem els bitllets per al ferry. Ens hauria agradat tornar per Holanda, però anem tard i ja no queda res. Decidim tornar per Dover i deixem els bitllets comprats.

2/8/15
Avui passem el dia en remull a la piscina del The Dome. Piscines grans, jakuzzis, piscina exterior amb lazy river... La Dolce farniente del autocaravanista!


Al migdia sortim de la piscina i anem a dinar a l'auto (és a quatre passes). Quan tornem, ens abriguem i anem a la pista de gel. Hem agafat una entrada de tot el dia, tant per la piscina com per la pista de gel. Quan sortim, estem ben cansats!
Avui anirem a dormir a un pub que no estigui gaire lluny de Dover, així demà tindrem temps de visitar el seu castell.
Al vespre, sopem a l'auto i anem a fer la cerveseta de rigor al pub que ens ha allotjat tan amablement. Fem, naturalment, unes partides de pool i posem música amb el jukebox per ambientar la partida!

3/8/15
Dover - Calais - Tatinghem, 221 Km

Abans de marxar, esmorzem i sortim a fer uns xuts, ja que al pati del darrera hi tenen unes mini-porteries. Ens acomiadem del nostre hoste i ens dirigim, direcció sud cap a Dover, darrera parada abans d'agafar el ferry aquesta nit.
Quan arribem a Dover aparquem dins del castell mateix, en un lloc ple d'herba i unes vistes del mar espectaculars!


El castell per dins està molt ben ambientat amb mobiliari, menjar a les cuines... és realment una visita que val molt la pena!




Una altra cosa molt maca de veure són les galeries que van excavar per dins dels penyassegats durant la Segona Guerra Mundial. Cal reserva prèvia, ja que és un tour guiat i no s'hi poden fer fotografies.
Quan tanquen el castell i els túnels de la guerra, demanem si ens podem quedar allà on som, ja que no tancaran el recinte. Es veu que al vespre romandrà obert perquè hi fan algun acte dels veterans de guerra. Ens donen permís i ens quedem sols al pàrquing de gespa del castell. Sopem amb vistes!

Sopem sols i amb vistes


Al vespre anem cap al ferry, i tenim la sort d'embarcar una hora abans. Sembla que hi ha molt de lloc a bord!

El castell de Dover ens diu adéu!
Després d'una plàcida i curta travessa, arribem a Calais i ens dirigim al poblet on dormirem (Tatinghem) sense més contratemps, a banda d'una pluja torrencial que ens ha acompanyat bona part del camí. El lloc triat per la pernocta pertany a France Passion i és un lloc de rentat de cisternes de camions (Tatinghem Truck Wash, 50.739726, 2.201153)


4/8/15
Tatinghem - Reims, 251 Km

Avui ens dirigim a Reims. Agafem l'autopista, ja que hi ha una bona tirada. Només entrar a l'autopista veiem uns wc on aprofitem per buidar el potty i seguim la nostra marxa.
Dinem en una àrea de l'autopista i arribem a l'àrea d'Ac de Reims, on estem una mica apretats, però parlant amb els altres autocaravanistes (simpàtics italians) ens repartim l'espai, qui marxa abans endavant, qui es queda a dormir darrera:
Espai ben aprofitat!
Un cop ben "entatxonats" agafem la guia i anem a voltar per la ciutat. La catedral és impressionant, tant per fora com per dins. A dins, a més, hi ha una exposició sobre els picapedrers en l'actualitat. Molt interessant.


Al vespre sopem una crêpe i una cervesa bretona i voltem una mica més per la ciutat, que està molt animada. Ja fosc, anem a veure unes projeccions que fan sobre la façana de la catedral (cosa que ja vam fer l'estiu passat a la catedral de Chartres.
A la nit dormim de meravella.


5/8/15
Reims - Montgueux, 141 Km

Aquest matí, abans de marxar, buidem grises/negres a l'àrea d'AC i, mentre estic carregant aigua neta al dipòsit, veig un líquid que va gotejant des de sota del motor. És refrigerant!!!! Se'ns ha buidat tot el líquid. Miro per sota i no sembla que hi hagi cap "manguito" que perdi. Esperem que no sigui la bomba.
Demanem als responsables de l'àrea si saben si hi ha algun taller a la vora i ens adrecen a la Ford...
És agost i tothom està de vacances. Ens passem tot el dia de taller en taller: Midas, una botiga d'autocaravanes (sense taller), Citroën, Mazda, Mercedes... tots se'ns treuen del damunt!!! Al final trobem un taller multi-marca i la grua ens hi porta:

Efectivament tenim la bomba d'aigua trencada. Per sort en poden anar a buscar una de nova i ens la canvien mentre ens esperem al taller.



Ja és la tarda i tenim ganes de sopar i marxar d'allà. Sopem al McDonald's i ens dirigim cap al sud, al poblet de Montgueux, on pernoctem a l'aparcament de terra de l'entrada del poble (a la granja on volíem anar ja tenen tancat, ja que és molt tard).
A la nit, sortim fora de l'auto i ens estirem a l'herba amb unes estores. Fa una nit fantàstica per avistar estels fugaços. En veiem una pila!
Bona nit!



6/8/15
Montgueux- Mâcon, 316 Km

Avui, abans de marxar, tenim una sorpresa desagradable... El mecànic que ens va arreglar la bomba d'aigua ens va donar mitja garrafa de líquid refrigerant per si calia reomplir-ne al matí. Em disposo a obrir el capó i... sorpresa! Es van deixar per muntar el cable que obre el capó i no el puc obrir! Grrrrr!
De camí (estalvio els detalls) acabem trobant un mecànic que aconsegueix obrir-lo i reomplim el líquid. Aprofitem per fer la compra en un super que hi ha al davant del mecànic i dinem.
Per si algú es pensava que les aventures s'havien acabat, quan ja havíem circulat uns 300 km per autopista, veig que engegat el llum indicador de bateria, i al mateix temps la temperatura puja fins als núvols!!!! Ens aturem al voral de l'autopista, obro el capó i veig que la corretja ha saltat de l'alternador i del ventilador!!! Després d'unes quantes trucades, ve una grua i ens porta a un taller (ja tancat) on demà ens repararan la corretja. El mecànic ens comenta que qui ha muntat la bomba d'aigua ha collat malament els cargols de subjecció, que han caigut, i han fet saltar la corretja. Vam caure en les mans d'uns mecànics sapastres a Reims, està clar.
L'assegurança ens allotja en un Novotel a Mâcon, en mig del no-res. Cansats del dia que hem fet, sopem en un bar de camioners i anem a dormir.

7/8/15
Avui passem el dia a l'hotel. Sembla ser que hi ha hagut un problema amb la corretja de recanvi i no era la correcta. Us estalvio el rollo de les trucades a l'assegurança i al mecànic. Avui al vespre haurem de quedar-nos una segona nit a l'hotel. Sort que té piscina, perquè fa una calor impressionant.

8/8/15
Mâcon - Livron-sur-Drôme, 212 Km
Avui, finalment, ens reparen la corretja. Ja és el migdia i ja hem dinat uns entrepans a l'hotel. Ens vénen a buscar i ens porten al taller. Demanem un full on consti que l'avaria ha estat provocada per una mala fixació dels cargols de la bomba d'aigua, ja que farem una reclamació al mecànic de Reims.
Anem tirant en direcció sud i, a la tarda, arribem a una granja d'estruços (!!) de France Passion o passarem la nit.


A mitja tarda ens fan un tour per la granja. Els estruços són uns animals de granja força peculiars. També cultiven kiwis i comprem una ampolla de suc a la botiga de la granja. Pernoctem en un camp davant dels cultius de kiwis.




9/8/15
Livron-sur-Drôme - Fitou (Camping "Le Fun"), 327 Km

Seguim sud avall. Avui ens dirigim a un càmping de Fitor (Fitou) o passarem la nit i el dia de demà.
Hi arribem a la tarda i encarreguem unes pizzes per sopar. Anem a fer una volta fins a la llacuna (l'Estany de Salses).


Bona nit!


10/8/15
Avui passem el dia de pànxing a la piscina, a fer passeigs per la vora de la llacuna...




11/8/15
Sigean - casa, 240 Km

Avui, abans de marxar a casa, anem a visitar la Reserva Africana de Sigean. La podem visitar amb l'auto i és tot un espectacle veure les nenes enfilades al llit de la caputxina amb els prismàtics i les càmeres.



Passem un dia fantàstic que posa la cirereta al pastís d'unes vacances d'estiu increïbles!





2 comentaris:

  1. Ostres... quin greu sap veure espatallada la Carolina :( Sort que al final tot ho vau poder anar arreglant...
    A Barcelona també hi ha un restaurant japonès de platets voladors, si alguna hi baixeu està a Josep Tarradellas/Av Sarrià.
    La Carolina ja coneixia Sigean, hi va ser no massa temps abans de marxar amb vosaltres :)

    ResponElimina
  2. Que lástima que te dirijas sólo a catalanes, me parece un trabajo desperdiciado, sobre todo cuando lo anuncias en un foro de participación a nivel nacional.

    ResponElimina